Online een goede occasion kopen

De belangstelling voor nieuwe auto’s is sterk afgenomen. Mensen kopen wel auto’s maar dan liever tweedehandse. De markt voor occasions groeit. Hoe dat komt, is niet duidelijk. De ABN-Amro gooit het op de vele nieuwe huizen die gekocht zijn, de vele verbouwingen en de werkloosheid en te hoge hypotheken, hoger dan de waarde van het huis. Er wordt minder waarde gehecht aan een nieuwe auto als statussymbool. En terecht. Want waarom zou je meer geld uitgeven dan nodig is? Als je goed oplet bij het kopen van een occasion, zal hij je prima een x aantal jaren vervoeren.
Goed opletten moet je wel. Maar dat moet je bij iedere auto die je koopt, of hij nu nieuw is of tweedehands. Opletten dat je niet teveel betaalt, opletten dat hij in zo’n goede staat is als men beweert, opletten waar je hem koopt, zodat je eventueel er nog mee terug kunt als er klachten zijn.
Tegenwoordig kun je een auto ook online kopen. Dat lijkt een groot risico, want hoe moet je de auto goed beoordelen als je hem niet gezien hebt?
Maar het is minder risicovol dan het lijkt. Zolang je hem bij een bedrijf koopt, heb je recht op de bedenktijd, die bij de wet vastgesteld is. Dus als je de auto niet gezien hebt – want als je hem gezien hebt is het een gewone koopovereenkomst, mag je je nog bedenken. En tijdens die vastgestelde bedenktijd kun je de auto onderzoeken. Je kunt er dan niet mee naar Italië rijden, maar op je gemak een proefrit maken kan wel. En dat is meestal genoeg om erachter te komen of je de auto geschikt vindt.
Dus online een occasion kopen is goed te doen.